Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

TEKS EKSPOSISI ADAT JAWA NYADRAN

ADAT JAWA NYADRAN

ILUSTRASI : Tradisi adat budaya Nyadran atau sadranan sering dilakukan sebelum bulan puasa (Foto: Internet)


 

Nyadran minangka seri upacara sing ditindakake dening wong Jawa, utamane ing Jawa Tengah.Nyadran asale saka basa Sanskerta, sraddha sing tegese iman.Nyadran minangka tradhisi kanggo ngresiki kuburan wong Jawa, umume ing padesan.Ing basa Jawa, Nyadran asale saka tembung sadran sing tegese ruwah syakban.Nyadran minangka salah sawijining budaya sing dadi budaya ngresiki makam nenek moyang, ngembang, lan puncak ana bentuk pameran ing kuburan leluhur.

Nyadran asale saka tradhisi Hindu-Buddha.Wiwit abad kaping-15 Walisongo nggabungake tradhisi karo dakwah kasebut, saengga Islam bisa ditampa kanthi gampang. Wiwitane para wali nyoba mbenerake kapercayan sing ana ing masyarakat Jawa ing jaman saiki babagan nyembah roh-roh sing ana ing agama Islam dianggep musrik. Supaya ora clash karo tradhisi Jawa ing wektu kasebut, para wali ora ngilangi adat kasebut, nanging nerangake lan ngisi piwulang Islam, yaiku kanthi maca ayat-ayat Al-Quran, tahlil, lan pandonga. Nyadran dipahami minangka wujud hubungan antara nenek moyang lan sesama manungsa lan karo Gusti Allah.

Nyadran minangka tradhisi kanggo nyambut wulan Ramadhan.Kagiyatan biasa kanggo Nyadran utawa Ruwahan yaiku:

·         Nindakake kenduren, kanthi maca ayat saka Al-Quran, zikir, tahlil, lan pandonga, banjur ditutup kanthi mangan bareng

·         Nindakake besik, yaiku ngresiki makam leluhur saka rereget lan suket

·         Nindakake ziarah panguburan, kanthi ndedonga marang roh-roh sing tiwas ing area kuburan

Nyadran biasane dianakake ing saben tanggal 10 wulan Rajab utawa ing wulan Sya'ban. Ing ziarah kuburan, peziarah biasane nggawa kembang, utamane kembang telasih. Kembang telasih digunakake minangka simbol hubungan cedhak para jamaah lan jiwane sing wis tiwas. Masyarakat sing ngetutake Nyadran biasane bisa ndedonga kanggo simbah-nenek, wanita lan wong lanang, lan sedulur-sedulur sing tiwas. Sawise sholat, masarakat nindakake riyaya utawa mangan bebarengan ing dalan sing wis ditutup karo tikar lan godhong pisang. Saben kulawarga sing ngetutake riyaya kasebut kudu nggawa panganan dhewe. Panganan sing digawa kudu diwujudake saka panganan tradisional, kayata ayam ingkung, sambal goreng ati, salep sayur kanthi rempah-rempah, pre-pack, tempe lan tauhu marin, lan sapanunggalane.

 

 

NILAI NILAI SING TERKANDUNG ING ADAT JAWA NYADRAN

1. Nilai Religius

       Acara nyadran tujuane kanggo ndongak ake para keluarga seng uwis menginggal,bersyukur karo Gusti Allah sing wis paring sekabehane marang dewe,lan sedekah.

2.Nilai Budaya

       Aacara nyadran di lakoni kanggo ngelestarike adat lan budaya sing wis turun-temurun saka mbiye.

3.Nilai Sosial

       Acara nyadran biasane dadi acara silaturohmi karo keluarga lan masyarakan

 

RELEVANSI KALIYAN MASYARAKAT SAIKI

       Adat nyadran isih dilakoni ing masyarakat nganati siki amarga kue tradisi sing wis turun-temurun saka mbiyen sing kudu dilestarike terus aja nganti ilang.Acara iki tujuanne kanggo ngucap rasa syukur marang Gusti Allah,ndongak ake para keluarga sing wis meninggan, lan kanggo sedekah.

.

 

 

Kuncoro
Kuncoro Halo saya Dery Yudha Kuncoro terima kasih

Posting Komentar untuk "TEKS EKSPOSISI ADAT JAWA NYADRAN"